Візіт старшыні ГОИК на ТАА «Делком40»

14.11.2019
14 лістапада старшыня Гомельскага аблвыканкама Генадзь Салавей наведаў рэзідэнта СЭЗ «Гомель-Ратон» з польскім капіталам ТАА «Делком40», дзе сустрэўся з заснавальнікам Багданам Качмарак, кіраўніцтвам і супрацоўнікамі прадпрыемства.

ТАА «Делком40» з'яўляецца даччынай кампаніяй польскай групы кампаній "COM40", якія вырабляюць мэблю і іншую прадукцыю для IKEA. Кажучы пра перспектывы развіцця, Багдан Качмарак адзначыў, што «Делком40» плануе развіваць сваю дзейнасць з выхадам на расійскі рынак і пашырэннем на еўрапейскім. Паралельна разглядаецца магчымасць рэалізацыі двух новых праектаў, якія дазволяць кампаніі павялічыць канкурэнтаздольнасць, а таксама зрабіць вытворчасць больш экалагічным.

Першы праект датычыцца будаўніцтва лесапільнага комплексу, што дасць магчымасць атрымліваць дошкі ўласнай вытворчасці і пасля сушкі выкарыстоўваць іх для канструкцыйных элементаў у частках мэблі і ў самой мэблі. Гэта павысіць канкурэнтаздольнасць выпускаемай прадукцыі: знізіцца кошт сыравіны, і, адпаведна, цэны для кліентаў. А гэта адзін з самых галоўных фактараў павышэння попыту. Да таго ж рэалізацыя праекта дасць магчымасць стварыць каля 300 новых працоўных месцаў.

Другі праект датычыцца экалагічнага пытання. Ён тычыцца абавязацельствы да 2030 года зрабіць усіх пастаўшчыкоў IKEA энергетычна незалежнымі і заключаецца ў тым, каб выпрацоўваць спажываную прадпрыемствам электраэнергію самім з аднаўляльных крыніц. Для рэалізацыі гэтага праекта ў кампаніі мяркуюць выкарыстоўваць даху вытворчых і адміністрацыйных будынкаў для размяшчэння сонечных батарэй.

Губернатар у сваю чаргу звярнуў увагу, што ў вобласці ўжо ёсць добрыя прыклады рэалізацыі падобных праектаў і выкарыстанне зялёнай энергіі вітаецца, а таксама падкрэсліў ўклад «Делкома40» у развіццё рэгіёну, зрабіўшы акцэнт на перспектывы развіцця партнёрскіх адносін кампаніі з іншымі гомельскімі прадпрыемствамі.

У час наведвання вытворчых цэхаў гаворка ішла пра перспектывы пашырэння, захаванні стандартаў якасці і іншых патрабаванняў, тэхніцы бяспекі, ахове працы. Распавялі і пра працу з кадрамі. Як было адзначана, кампанія супрацоўнічае з навучальнымі ўстановамі абласнога цэнтра, на вытворчасці створаны лініі навучання, дзе патэнцыйным супрацоўнікам распавядаюць аб стандартах якасці на прадпрыемстве, яго кантролі з улікам патрабаванняў розных краін, абслугоўванні абсталявання і іншых працоўных аспектах.

Група кампаній "COM40" размешчана ў заходняй частцы Польшчы. Даччыная кампанія "Делком 40" пачала дзейнасць у Гомелі ў 2015 годзе. Для арганізацыі вытворчасці праз аўкцыён была набыта пляцоўка завода пускавых рухавікоў. Стары аб'ект быў рэканструяваны, мадэрнізаваны, устаноўлена новае абсталяванне, праведзена добраўпарадкаванне тэрыторыі. Выбар Гомеля быў абумоўлены шэрагам фактараў. Сярод іх - даступнасць стратэгічнай сыравіны - драўніны, кваліфікаванага персаналу, геаграфічнае становішча на скрыжаванні Усходу і Захаду, прамы доступ да рынку ЕАЭС. Вытворчыя плошчы ТАА "Делком40" складаюць 64 тыс. кв.м. Штат супрацоўнікаў у цяперашні час налічвае больш за 1,2 тыс. чалавек, у асноўным рабочых прафесій. У складзе кампаніі швейныя цэхі, цэх па вытворчасці мяккай мэблі, сталярны ўчастак, звыш 20 аўтапаяздоў для пастаўкі сыравіны, паўфабрыкатаў і іншых кампанентаў.