Кластарная развіццё рэгіёнаў Беларусі

18.06.2019
Міністэрства эканомікі прааналізавала вынікі маніторынгу кластэрнага развіцця рэгіёнаў і на падставе матэрыялаў, прадстаўленых аблвыканкамамі (Мінгарвыканкамам), а таксама з улікам уласнай ацэнкі дынамікі кластарызацыі рэгіёнаў, падрыхтавала карту кластараў Рэспублікі Беларусь.

Яна змяшчае інфармацыю аб дзеючых, якія фарміруюцца і патэнцыйных кластарах ў Беларусі. На яе аснове усе зацікаўленыя могуць атрымаць нагляднае ўяўленне аб патэнцыяле кластэрнага развіцця асобных рэгіёнаў і краіны ў цэлым, ацаніць узровень самаарганізацыі бізнесу, яго гатоўнасць да ўласнай кансалідацыі, кааперацыі і сістэмнай інтэграцыі з сектарамі навукі і адукацыі.

На сённяшні дзень «кластарны ландшафт» Беларусі ўяўляе сабой наступную карціну:

дзейсныя кластары - фарміравання юрыдычных асоб, якія арганізацыйна аформіліся, абралі Савет кластара, рэалізуюць фармалізаваць стратэгію развіцця кластара (кластарны праект), на рэгулярнай аснове праводзяць мерапрыемствы па ўзгодненых кірунках дзейнасці. Сёння такіх чатыры: IT-кластар горада Мінска на базе навукова-тэхналагічнай асацыяцыі "Інфапарк" і Парку высокіх тэхналогій (аб'ядноўвае больш за 50 арганізацый); медыка-фармацэўтычны кластар Віцебскай вобласці на базе саюза юрыдычных асоб "Медыцына і фармацэўтыка - інавацыйныя праекты» (аб'ядноўвае каля 10 арганізацый); кластар ў галіне прыборабудавання г.Мінска і Мінскай вобласці на базе Асацыяцыі «Інавацыйнае прыборабудаванне» (аб'ядноўвае 10 арганізацый); кластар ў галіне біятэхналогій і зялёнай эканомікі Прыпяцкага Палесся на базе Палескага дзяржаўнага ўніверсітэта і ТАА "Тэхнапарк" Палессе "(аб'ядноўвае 28 юрыдычных асоб);

фармуюцца кластары - якія маюць ініцыятыўныя групы для іх стварэння, сфармавалі Саветы кластараў, а таксама зрабілі першыя крокі па супрацоўніцтве на аснове кластарнай мадэлі развіцця. Такіх на сённяшні дзень выяўлена чатыры;

патэнцыйныя кластары - пятнаццаць груп суб'ектаў гаспадарання, якія маглі б стаць лакаматывамі эканамічнага развіцця на сваіх тэрыторыях.

Актуалізацыя карты кластараў будзе ажыццяўляцца на рэгулярнай аснове, па меры змены «кластэрнага ландшафту» рэгіёнаў.