Новыя экспартна арыентаваныя прадпрыемствы

02.03.2020
У Гомельскай вобласці у 2019 годзе створана 19 экспартна арыентаваных прадпрыемстваў, паведаміў сёння на пасяджэнні Гомельскага аблвыканкама старшыня камітэта эканомікі Ігар Аслюк.

Прадпрыемствы пераважна ствараліся ў дрэваапрацоўчай галіны. Экспарт новых арганізацый за 2019 год склаў амаль $ 1,3 млн. Больш за ўсё экспартна арыентаваных прадпрыемстваў з'явілася ў Гомелі, Лельчыцкім, Жыткавіцкім, Светлагорскім і Хойніцкім раёнах. "Задача на 2020 год - стварыць такія вытворчасці ў кожным раёне вобласці. Гэта адзін з рэзерваў для нарошчвання экспарту", - звярнуў увагу Ігар Аслюк.

Старшыня камітэта падкрэсліў, што 68% вырабленай у Гомельскім рэгіёне прадукцыі адпраўляюць на экспарт. У мінулым годзе прадпрыемствы вобласці паставілі на знешнія рынкі тавараў больш чым на $ 4 млрд. Вядучыя экспартныя пазіцыі ў структуры займаюць чорныя металы і вырабы з іх (32%), нафту і нафтапрадукты (амаль 18%).

Прадукцыю гомельскіх вытворцаў адпраўлялі ў 99 краін. У топ-5 знешніх рынкаў ўваходзяць Расія, Германія, Украіна, Польшча і Літва. На іх долю сумарна прыходзіцца 76%. На экспартнай карце рэгіёну ў мінулым годзе з'явіліся 11 новых дзяржаў. Ігар Аслюк адзначыў, што рэгіён працуе над задачай па экспарце 30% тавараў у краіны ЕС, 30% - у ЕАЭС, 30% - у іншыя дзяржавы.

Паслугі Гомельская вобласць экспартавала ў 109 краін. Асноўныя напрамкі - Расія, Украіна, Швейцарыя, Эквадор і Казахстан. Экспартны партфель у мінулым годзе папоўнілі заказы з 12 новых краін. Дамінавалі паслугі трубаправоднага, аўтамабільнага транспарту, будаўнічыя.

Па словах Ігара Аслюка, важным інструментам для таго, каб узмацніць прысутнасць прадпрыемстваў вобласці на замежных рынках, з'яўляецца міжнароднае ўзаемадзеянне. Гомельская вобласць рэалізуе 70 пагадненняў аб супрацоўніцтве з рэгіёнамі 20 дзяржаў. У мінулым годзе прадукцыю вобласці прадстаўлялі амаль на 90 выставах у 22 краінах.

Старшыня Гомельскага аблвыканкама Генадзь Салавей паставіў перад дырэктарскім корпусам рэгіёну, кіраўнікамі гаррайвыканкамаў і абласных службаў задачу забяспечыць рост экспарту па ўсіх напрамках. На асаблівым кантролі павінны быць цэнавай аспект прадукцыі як фактар ​​канкурэнтаздольнасці на знешніх рынках, структура сабекошту, абгрунтаванасць эканамічных выдаткаў. "Чаму адны прадпрыемствы могуць жыць у рынкавых умовах і актыўна прадаваць, а іншыя няма?" - задаў рытарычнае пытанне губернатар. Ён даручыў па кожным прадпрыемстве прапрацаваць стратэгію развіцця з улікам існуючых і магчымых неспрыяльных фактараў і рызык.

Крыніца: БЕЛТА