Пагадненне паміж ЕАЭС і Кітаем

23.11.2020
Пагадненне аб абмене інфармацыяй аб таварах і транспартных сродках міжнароднай перавозкі, што перамяшчаюцца праз мытныя межы Еўразійскай эканамічнай саюза і Кітая, уступае ў сілу 21 лістапада.

"Удзельнікамі абмену інфармацыяй будуць цэнтральныя мытныя органы дзяржаў - членаў саюза і Галоўнае мытнае ўпраўленне КНР, - растлумачылі ў ЕЭК. - Пагадненне вызначае базавыя падыходы да паэтапнай рэалізацыі абмену інфармацыяй, а дэталёвыя ўмовы будуць прапісаны ў асобных пратаколах, што заключаюцца паміж удзельнікамі абмену".

Член Калегіі (міністр) па мытным супрацоўніцтве ЕЭК Алег Панкратаў адзначыў: "Вельмі важна, што ў працэсе перамоваў з кітайскімі калегамі мы прыйшлі да сумеснага разумення, што абмен інфармацыяй паміж мытнымі службамі нашых краін вельмі важны для садзейнічання гандлю і забеспячэння бяспекі пры трансгранічным перамяшчэнні тавараў . Разлічваем, што рэалізацыя дасягнутых дамоўленасцей будзе вельмі карысная як для мытных службаў, так і для добрасумленных удзельнікаў знешнеэканамічнай дзейнасці ".

Для хутчэйшай рэалізацыі пагаднення ЕЭК разам з дзяржавамі - членамі ЕАЭС распрацавала праект пратакола паміж цэнтральнымі мытнымі органамі дзяржаў - членаў саюза і Галоўным мытным ўпраўленнем КНР аб парадку рэалізацыі абмену інфармацыяй. У снежні 2019 года ў Харбіне адбыўся першы раўнд перамоваў, дзе быў узгоднены шэраг палажэнняў, якія рэгламентуюць рэалізацыю абмену інфармацыяй на пачатковым этапе. "У цяперашні час дапрацоўка і ўзгадненне палажэнняў пратакола праводзіцца шляхам перапіскі з кітайскім бокам. Пасля паляпшэння эпідэміялагічнай сітуацыі ў свеце і адкрыцця межаў плануецца правядзенне другога раўнда перамоваў і шэрагу сустрэч тэхнічных спецыялістаў з наступнай падрыхтоўкай пратаколу да падпісання", - дадалі ў ЕЭК.

Пагадненне аб абмене інфармацыяй аб таварах і транспартных сродках міжнароднай перавозкі, што перамяшчаюцца праз мытныя межы ЕАЭС і КНР, было падпісана 6 чэрвеня 2019 года.

Крыніца: БЕЛТА